Herkese merhaba... Üzerimdeki rehavet hala gitmiş değil, ama bir yerden başlamak lazım artık... Tarifini arkadaşımdan aldım, baya korkuyordum cesaret edemiyordum.İlk defa yaptığım ve alnımın akıyla çıktığım aşure tarifini vereceğim sizlere. Aşağıdaki asıl tarifi. Kayısı, incir, fıstık badem kullanmadım. Eşim sevmiyor açıkcası ben de pek sevmiyorum. Kayısı olmadığını öğrendiğinde çok sevindi, "aynı benim sevdiğim gibi" dedi :) Yarım kilodan bile büyük bir tencere çıktı, biraz komşulara dağıttım, misafir geldi, hatta onunla da gönderdim. 1 kg dan ne kadar çıkacağını siz düşünün artık, tencerenin resmini de ekleyeceğim...Gelelim aşureye ;)
1 kg buğday (yarım kilo kullandım)
yarım kg kuru fasulye (250 gr kullandım)
yarım kg nohut (250 gr kullandım)
1-2 adet ayva (arzuya göre)
250 gr kuru üzüm
250 gr kayısı
yarım kg kuru incir (250 gr içine, 250 gr üzerine - arzuya göre- )
4-5 adet portakal kabuğu
1 su bardaği pirinç
2 kg seker (1 kilo şeker kullandım)
gerekirse -sulu olursa- 3 çorba kaşığı nişasta
Üzeri için:
1 kg buğday (yarım kilo kullandım)
yarım kg kuru fasulye (250 gr kullandım)
yarım kg nohut (250 gr kullandım)
1-2 adet ayva (arzuya göre)
250 gr kuru üzüm
250 gr kayısı
yarım kg kuru incir (250 gr içine, 250 gr üzerine - arzuya göre- )
4-5 adet portakal kabuğu
1 su bardaği pirinç
2 kg seker (1 kilo şeker kullandım)
gerekirse -sulu olursa- 3 çorba kaşığı nişasta
Üzeri için:
Nar,
incir,
kuş üzümü,
badem,
fındık,
ceviz,
tarçın,
dolmalık fıstık... (Arzuya göre)
Nohut, kuru fasülye, buğday bir gece önceden ıslatılır.Ayrı ayrı haşlanır. Üçü birbirine suları ile birlikte karıştırılır.Başka bir kapta haşlanmış olan pirinç ilave edilir. Birbiriyle özdeşene kadar kaynatılır. Üzüm ve önceden haşlanan portakal kabukları ilave edilir. Pişirmeye devam edilir. İndirmeye yakın şekeri koymadan önce, önceden haşlanmiş incirin suyu süzülür ve incir tencereye ilave edilir. Tüm malzemeleri ekledikten sonra şeker ilave edilir. Şekerle birlikte yarım saat pişirilir. Eğer çok sulu olursa nişastayi suyla açıp ilave edebilirsiniz.
Kaselere boşaltılır. Soğuduktan sonra üzeri süslenir.
Afiyet olsun...
Nohut, kuru fasülye, buğday bir gece önceden ıslatılır.Ayrı ayrı haşlanır. Üçü birbirine suları ile birlikte karıştırılır.Başka bir kapta haşlanmış olan pirinç ilave edilir. Birbiriyle özdeşene kadar kaynatılır. Üzüm ve önceden haşlanan portakal kabukları ilave edilir. Pişirmeye devam edilir. İndirmeye yakın şekeri koymadan önce, önceden haşlanmiş incirin suyu süzülür ve incir tencereye ilave edilir. Tüm malzemeleri ekledikten sonra şeker ilave edilir. Şekerle birlikte yarım saat pişirilir. Eğer çok sulu olursa nişastayi suyla açıp ilave edebilirsiniz.
Kaselere boşaltılır. Soğuduktan sonra üzeri süslenir.
Afiyet olsun...
8 yorum:
Eline sağlık çok güzel olmuştu :). Tekrarını bekleriz...
Afiyet olsun. Yakın zamanda inşaAllah ;)
Merhaba canım ellerine sağlık..Tabağı alıp kaçtım..Sevgiler.
eline sağlık canım.
Cesaret ve emek işiaşure ben bu sene yapamadım ama her sene yaparım.
sevgilerimle
Eline saglik canim, cok güzel görünüyor. eminim tadi da öyledir :)
ben bu gidisle yapamayacagim sanirim :)))
asmin
Ellerine sağlık canım,çok nefis görünüyor...
ben yapalı çok oldu ama niyetim tekrar yapmak.sağlıcakla kal canımsın...
Allah kabul etsin,ellerine emeğine sağlık:)
Çok severim.İnan canım çekti gecenin bu saateinde:)
Yarını beklemekten başa çaremiz yok...
sevgiler...
Paşa kızı; afiyet olsun...
Hansa; ilk deneyimimdi, senin gibi tecrubeli değilim, tecrubeliler gözü kapalı yapıyor :) Teşekkür ederim...
Asmin, kısmet... 1 hafta geçmiş üzerinden yapabildin mi acaba?
Cahide abla, senin eline su dökemem ben :))Allah razı olsun...
Meltemcim, buyur gel canım yine yapayım... :)
Yorum Gönder