24 Kasım 2009 Salı

Hamsili Pilav


Hamsili Pilav yapma fikri halamdan çıktı. Tarifte ondan. Hazır eşim balık getirmişken yapayım dedim, en son kızartmasını yapmıştım. Kuş üzümü ve fıstık koymadım. Böyle de güzel oldu. Balıkları sık dizmelisiniz, pişince büzüşme olduğundan dolayı üstü açılabiliyor. Karadeniz'li olupta ucundan kıyısından yemeklerini yapmamak olmaz değil mi? :)) Yanına çorba ve salata vazgeçilmezi...

2 kg hamsi
2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı su
2 baş soğan
2-3 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Arzuya bağlı olarak kuş üzümü ve dolmalık fıstık.

Hamsileri kılçıklarından ayırarak temizleyin. Temizlediğiniz hamsileri teker teker yıkayın. Parlak tarafı alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Küçük küçük doğradığınız soğanları biraz yağda pembeleştirin. Pirincinizi ekleyin, biraz kavurduktan sonra maydanozu, dövdüğünüz sarımsakları, baharatları ve tuzunu ilave edin. Son olarak suyunu katıp kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Pişen pilavınız biraz soğuduktan sonra tepsiye dizdiğiniz hamsilerin üzerine yayın. Kaşık yardımıyla düzeltin. Kalan hamsileri de pilavın üzerine sıkı bir şekilde yine dizin. 250 derecede 40 dk kadar pişirin. (Fırın ayarlarınız değişik olabilir).

Afiyet olsun...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok guzel gorunuyor. Ellerine saglik. çoktandir hamside yemedim:(
Sidre ;)